Соработка помеѓу Универзитетот Приморска и ФТУ

На 12.03.2019 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беа претставници од Универзитетот Приморска со седиште во Копер – Република Словенија, како и Проректорот од Универзитетот Гоце Делчев - Проф. д-р Кирил Барбареев. Делегацијата беше предводена од Ректорот Проф. д-р Драган Марушич. На состанокот беа разгледани можностите за склучување на договор за соработка, договор за Еразмус плус програмата за мобилност, како и можностите за заеднички настан на заеднички проекти.

Во посета на ФТУ – Охрид беа претставници на Бар Илан универзитетот од Тел Авив

На 07.03.2019 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беа претставници на Бар Илан универзитетот од Тел Авив – Израел. На состанокот присуствуваше и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола при што се договори потпишување на билатерален договор за соработка помеѓу двата универзитети. Се разгледаа факултетите и студиските програми за кои може да се соработува. До крајот на академската 2018/2019 година претставници од УКЛО ќе го посетат Универзитетот Бан Илан.

ПРЕДАВАЊЕ ОД ПРОФ. ДР. ИРИТ АМИТ ОД БАР ИЛАН УНИВЕРЗИТЕТОТ НА 07 МАРТ 2019

Во рамките на Еразмус+ соработката на Универзитетот Св. Климент Охридски и Универзитетот Бар Илан од Тел Авив, Израел на 07 март 2019 (четврток) во 11:00 часот  проф др. Ирит Амит ќе одржи предавање од областа на планирање на туристичкиот развој на културното наследство во руралните средини во Израел за студентите и професорите. 

 

Предавањето ќе биде во предавална 5.  

Деканска Управа

На 6.12.2018 во просториите на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид, се одржа форум на тема: Стратешки развој на туризмот и ефектите на државната политика за негова поддршка

Форумот се организира од страна на Стопанската комора на Македонија во рамките на Проектот на УСАИД: „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, четиригодишен проект финансиран од УСАИД Македонија, имплементиран од „ЕПИ Центар Интернационал“ во соработка со Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, Стопанската комора на Северозападна Македонија и Сојузот на стопански комори на Македонија.

Награди добиени на меѓународниот гастрономски натпревар ГАСТРОМАК 2018

Во периодот 9-11 октомври 2018 година, на меѓународниот гастрономски натпревар ГАСТРОМАК 2018 учествуваа студенти од Факултетот за туризам и угостителство како натпреварувачи и како учесници на мастер класови од познати готвачи. Нашите студенти освоија две медалји и пехар. На ГАСТРОМАК 2018 учествуваа:

 

Проф. д-р Васо Цуцулески и студентите:

 

Ивица Андрески

Даниел Здравески

Катерина Наковска

Рубин Цветаноски

Александар Фармакоски

Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030 - УЧЕЊЕ 2030

Во рамките на ЕРАЗМУС + Програмата од клучната акција 2 – Соработка за иновации и размена на добри практики - Акција:  Стратешко партнерство за високо образование, УКЛО е дел од Конзорциумот на проектот "Подобрување на училниците во иднина-вештини за учење 2030"-УЧЕЊЕ 2030. 

 

 

 

Основната цел на овој проект е Подготвување на наставниот кадар во високото образование  согласно предвидените промени што треба да се случат во образованието до 2030 во ЕУ имајќи ги во предвид зголемените потреби за индивидуално учење на студентите.

Огласна табла

ИЗВЕСТУВАЊЕ за часовите по предметот Анимации во туризмот

14/03/2019 - 12:11

Терминот за часовите по предметот Анимации во туризмот од 19.03.2019 (вторник) се презакажува за 20.03.2019 (среда)во 12:00 часот.

 

Проф.др.Иванка Нестороска 

Известување за фотографирање за апсолвенти и професори

13/03/2019 - 16:43

Се известуваат сите апсолвенти и професори кои го пропуштија терминот за фотографирање да дојдат во четврток 14 март 2019 oд 11 часот до 14 часот во салата за состаноци во деканатот.

 

Проект И-ТОУР Покана за понуда:

13/03/2019 - 15:43

Факултетот за туризам и угостителство - Охрид ги поканува сите заинтересирани да достават понуди за Сместување и организација на настан во врска со понудата I-TOUR-CN1-SO1.3-SC026 No. 03-145/1. 

Рокот за доставување на понуди е најдоцна до 21.03.2019 во 12:00 часот.

Повеќе детали  ќе најдете во приложените документи на тендерското досие.

 

Документи

Соработка помеѓу Универзитетот Приморска и ФТУ

12/03/2019 - 16:40

На 12.03.2019 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беа претставници од Универзитетот Приморска со седиште во Копер – Република Словенија, како и Проректорот од Универзитетот Гоце Делчев - Проф. д-р Кирил Барбареев. Делегацијата беше предводена од Ректорот Проф. д-р Драган Марушич. На состанокот беа разгледани можностите за склучување на договор за соработка, договор за Еразмус плус програмата за мобилност, како и можностите за заеднички настан на заеднички проекти.

Завршна Сметка за 2018

12/03/2019 - 09:33

Може да се спуштки од ТУКА

Соопштение за предавањата по предметот Менаџмент на производство на храна

08/03/2019 - 13:49

Се известуваат студентите дека предавањето по предметот Менаџмент на производство на храна ќе се одржи во понеделник во 10 часот.

проф. д-р Симона Мартиноска

Во посета на ФТУ – Охрид беа претставници на Бар Илан универзитетот од Тел Авив

07/03/2019 - 13:15

На 07.03.2019 година во посета на Факултетот за туризам и угостителство – Охрид беа претставници на Бар Илан универзитетот од Тел Авив – Израел. На состанокот присуствуваше и Ректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола при што се договори потпишување на билатерален договор за соработка помеѓу двата универзитети. Се разгледаа факултетите и студиските програми за кои може да се соработува. До крајот на академската 2018/2019 година претставници од УКЛО ќе го посетат Универзитетот Бан Илан.

Термин за настава по Француски Јазик 1 за 07.03.2019

06/03/2019 - 16:48

Се известуваат студентите дека наставата по Француски јазик 1 вочетврток, 07.03.2019година, ќе започне во 13,00 часот.

 

проф. д-р Зоран Николовски

ИЗВЕСТУВАЊЕ - ЛЕТЕН СЕМЕСТАР – ПРЕДАВАЊА АНГЛИСКИ ЈАЗИК 4

06/03/2019 - 11:55

ЛЕТЕН СЕМЕСТАР – ПРЕДАВАЊА АНГЛИСКИ ЈАЗИК 4

ПОНЕДЕЛНИК,  11.03.2019 11.00ч.

 

Проф. Д-р Ирина Петровска

ПРЕДАВАЊЕ ОД ПРОФ. ДР. ИРИТ АМИТ ОД БАР ИЛАН УНИВЕРЗИТЕТОТ НА 07 МАРТ 2019

06/03/2019 - 09:23

Во рамките на Еразмус+ соработката на Универзитетот Св. Климент Охридски и Универзитетот Бар Илан од Тел Авив, Израел на 07 март 2019 (четврток) во 11:00 часот  проф др. Ирит Амит ќе одржи предавање од областа на планирање на туристичкиот развој на културното наследство во руралните средини во Израел за студентите и професорите. 

 

Предавањето ќе биде во предавална 5.  

Деканска Управа

Сликање за апсолвенти

05/03/2019 - 12:54

Се известуваат сите апсолвенти дека сликањето за апсолвентското табло  ќе се изврши во просториите на факултетот во салата за состаноци во  деканатот.

Секој студент ќе добие:

-6 фотографии колор.Црно бели или комбиновано (6x9)

-4 фотографии 3,5x4,5

-Една голема фотографија од самиот апсолвент-портрет 13x18

-Голема фотографија од таблото за секој апсолвент

-Големо изложбено табло и урамување на наш трошок

-Доставуваме фотографија за оценување на квалитетот

 

Цената изнесува 800 денари плаќањето се врши на ден на сликањето.

  •  
  • 1 of 101

Партнери