Академски назив:
Период:
Детална студиска програма
Семестар 1
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ101 | Основи на право со туристичко право | З | 8 |
ХРМ102 | Ресторански менаџмент | З | 8 |
ХРМ103 | Економика на туризам и угостителство | З | 7 |
ХРМ104 | Странски јазик A 1 | З | 7 |
Семестар 2
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ201 | Хотелиерство | З | 7 |
ХРМ202 | Техники на послужување | З | 7 |
ХРМ203 | Психологија во туризам и угостителство | З | 7 |
ХРМ2ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
Практична работа | З | 3 |
Семестар 3
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ301 | Менаџмент во туризмот и угостителството |
З | 8 |
ХРМ302 | Познавање на стока со наука за исхрана | З | 7 |
ХРМ303 | Основи на готварство | З | 7 |
ХРМ304 | Странски јазик А2 | З | 8 |
Семестар 4
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ401 | Нутрицизам | З | 7 |
ХРМ402 | Маркетинг | З | 7 |
ХРМ403 | Промотивни активности во туризмот | З | 7 |
ХРМ4ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
Практична работа | З | 3 |
Семестар 5
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ5ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ5ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ5ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ5ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ5ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
Семестар 6
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ601 | Менаџмент информациони системи во угостителството | З | 7 |
ХРМ602 | Бар и барско работење | З | 7 |
ХРМ603 | Анимации во туризмот | З | 7 |
ХРМ6ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
Практична работа | З | 3 |
Семестар 7
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ701 | Деловно планирање во услужен сектор | З | 7 |
ХРМ702 | Странски јазик Б | З | 7 |
ХРМ703 | Сметководство | З | 7 |
ХРМ7ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
Практична работа | З | 3 |
Семестар 8
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ХРМ801 | Пекарство и слаткарство | З | 6 |
ХРМ8ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ8ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ8ХХ | Изборен предмет | И | 6 |
ХРМ802 | Дипломска работа | З | 6 |
Можности за кариера
Со нашата диплома по хотелско ресторански менаџмент, ќе отворите свет на возбудливи можности за кариера. Постојат четири клучни области каде што вашата диплома може да ве води:
- Менаџмент на хотели: Дипломираните можат да ја продолжат кариерата како менаџери на хотели, надгледувајќи ги сите аспекти на хотелските операции, вклучувајќи гостински услуги, управување со персоналот, генерирање на приходи и обезбедување исклучителни искуства на гостите. Тие играат клучна улога во одржувањето на високи стандарди и профитабилност за хотели од различни големини.
- Менаџмент на ресторани: Со силна основа во операциите на рестораните и управувањето со услуги, дипломираните можат да се развиваат како менаџери на ресторани. Тие се одговорни за обезбедување на непречено работење на рестораните, управување со персоналот, надгледување на процесите во рестораните и имплементација на стратегии за зајакнување на задоволството на клиентите.
- Планирање настани: Дипломираните можат да се занимаваат со организирање и координирање на различни видови настани, вклучувајќи конференции, свадби и корпоративни настани. Тие се справуваат со логистиката, менаџментот на операциите, буџетот и обезбедуваат незаборавно искуство за клиентите.
- Консултант за угостителство: Програмата ги опремува студентите со знаење и вештини за работа како консултанти за угостителство, обезбедувајќи експертски совети за хотели, ресторани и други угостителски бизниси. Тие ги анализираат операциите, идентификуваат области за подобрување, развиваат стратегии и им помагаат на бизнисите да ја зајакнат ефикасноста, задоволството на клиентите и профитабилноста.
Ова се само неколку од возбудливите патеки за кариера што ве очекуваат со дипломата по хотелско ресторански менаџмент. Можностите се бескрајни, а вашата диплома ќе ги отвори вратите за исполнето професионално патување.