Академски назив:
Период:
Детална студиска програма
Семестар 9
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ФТУ-ФБН ГПТЗ101 | ГОТВАРСКИ ТЕХНИКИ И ТЕХНОЛОГИИ | З | 10 |
ФТУ-ФБН ГПТЗ102 | МЕТОДОЛОГИЈА НА ИСПИТУВАЊЕ НА НУТРИТИВНИОТ СТАТУС | З | 10 |
ФТУ-ФБН ГПТ1XX | Изборен предмет | И | 5 |
ФТУ-ФБН ГПТ1XX | Изборен предмет | И | 5 |
Семестар 10
Код | Назив | Задолжителен / Изборен | ЕКТС |
---|---|---|---|
ФТУ-ФБН ГПТЗ201 | СОВРЕМЕНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПРЕРАБОТКА НА МЛЕКО | З | 8 |
ФТУ-ФБН ГПТЗ202 | СОВРЕМЕНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПРЕРАБОТКА НА МЕСО, РИБИ И ЈАЈЦА | З | 7 |
ФТУ-ФБН ГПТ2XX | Изборен предмет | И | 5 |
Магистерски труд | З | 10 |
Можности за кариера
Со нашата мастер диплома по гастрономија и прехранбена технологија, ќе отворите свет на возбудливи можности за кариера. Постојат четири клучни области каде што вашата диплома може да ве води:
- Специјалист за развој на прехранбени производи: Магистрираните можат да се занимаваат со кариера како специјалисти за развој на прехранбени производи, кои работат во компании за производство на храна или истражувачки институции. Тие го користат своето знаење за гастрономијата и технологијата на храна за да создадат иновативни прехранбени производи, да спроведат сензорни проценки и да обезбедат развој на безбедни и висококвалитетни прехранбени продукти.
- Истражувач во кулинарството: Со напредна експертиза во гастрономијата и прехранбената технологија, магистрираните можат да работат како кулинарски истражувачи, истражувајќи кулинарски трендови, експериментирајќи со нови состојки и техники, и придонесувајќи за развојот на нови кулинарски концепти и практики.
- Специјалист за обезбедување на квалитет: Магистрите можат да се развиваат како специјалисти за обезбедување на квалитет, осигурувајќи се дека прехранбените производи ги исполнуваат индустриските стандарди, регулативи и очекувања на потрошувачите. Тие воспоставуваат протоколи за контрола на квалитетот, спроведуваат инспекции и спроведуваат мерки за безбедност на храната за да се гарантира највисоко ниво на квалитет и безбедност на производите.
- Консултант за прехранбена технологија: Со големо познавање на гастрономијата и технологијата на храна, магистрите можат да работат како консултанти, обезбедувајќи експертски совети за бизниси со храна, ресторани и кулинарски објекти. Тие нудат насоки за безбедноста на храната, производствените процеси, кулинарските иновации и имплементацијата на напредни технологии за храна за зајакнување на ефикасноста и профитабилноста.
Ова се само неколку од возбудливите патеки за кариера што ве очекуваат со мастер дипломата по гастрономија и прехранбена технологија. Можностите се бескрајни, а вашата диплома ќе ги отвори вратите за исполнето професионално патување.