Вести и Новости

ФТУ Охрид дел од четвртиот Московски меѓународен модел на Светска царинска организација Претставници од департментот за Царина и шпедиција при ФТУ, на покана на Ректорот на Руската царинска академија (РЦА), учествуваа на четвртиот Московскиот меѓународен модел на Светска царинска организација што го организира Царинскиот факултет при...

Почитувани студенти, Чест и задоволство ни претстаавува да ве поканиме на првиот мотивационен настан ,,Патот кон успехот” кој ќе се одржи на 30ти март во 12h, Општина Охрид- голема сала. Мотивациони говорници на настанот ќе бидат познатите Дамир Бошњак и Бранко Попоски. Огромна благодарност до сите...

*„Проф. Климе Попоски учестуваше како ко-автор во изработка на „Извештај за дистрибутивни канали во осигирувањето за земјите од регионот на Централна и Источна Европа и Транскавкаски регион“. Извештајот е прв воопшто изготвен преглед со детална статистика на каналите на продажба на осигурување и тоа по...

Професорот Климе Попоски имаше интервју со водечкото специјализирано списание од областа на осигурување *Versicherungsrundschau,* на тема осигурување на ризици од земјотреси со посебен осврт на регионот на Југоисточна Европа. Списанието го публикува Австриската Асоцијацијата на Осигурители (www.vvo.at), која претставува најстарата професионална асоцијација на осигурителни компании во...

[vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_gallery type="flexslider_slide" interval="0" images="18681,18682,18683,18684,18685,18686,18687,18688,18689,18690,18691" img_size="full" direction_nav="yes" control_nav="yes" pause_on_hover="yes" frame="no"][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation="" row_type="row" use_row_as_full_screen_section="no" type="full_width" angled_section="no" text_align="left" background_image_as_pattern="without_pattern"][vc_column][vc_column_text]Погледни ги инструкциите попрегледно ТУКА[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]...

Проф. Климе Попоски е избран за Ментор на Израелскиот Insurtech Accelerator. Израел е рангирана на прво место како светска startup нација, каде процесите на примена на напредни технологии претставуваат движеча сила на нивната економија. Врз основа на Bloomberg Innovation Index, Израел е рангиран на 5-то...

Студентите кои ги следат предавањата по предметот Основи на готварство во изминатиот семестар беа во можност да навлезат во оваа гастрономска проблематика со примена на пристап кој по прв пат се користи на ФТУ-Охрид. Предавањата и вежбите по предметот беа организирани со физичко присуство со...

ОСИГУРИТЕЛНО БРОКЕРСКО ДРУШТВО СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР АД БИТОЛА ВО СОРАБОТКА СО ФАКУЛТЕТОТ ЗА ТУРИЗАМ И УГОСТИТЕЛСТВО ОД ОХРИД, УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ БИТОЛА, РАСПИШУВА:   КОНКУРС   ЗА НАЈДОБАР ИСТРАЖУВАЧКИ ТРУД И НАЈДОБАР ЕСЕЈ ОД ОБЛАСТА НА ОСИГУРУВАЊЕТО   ИСТРАЖУВАЧКИ ТРУД ЕСЕЈ   Критериуми и услови: Право на учество на Конкурсот имаат студентите од прв циклус...

Почитувани,   Ве информираме дека на ден 17.12.2020 ќе се одржи крводарителска акција во просториите на Службата за трансфузиона медицина-Охрид која е предвидена во годишниот календар и која традиционално  ја организираме во соработка со ФТУ. Поради моменталната ситуација со ковид-19, оваа година се одлучи крводарителската акција да се одржи...

На иницијатива и координација меѓу Претседателката на „Организацијата на потрошувачи на Македонија“, Д-р Маријана Лончар Велкова, и Проф.д-р Ристо Речкоски, во понеделникот, на 23.11.2020 г. во терминот од 11:00 – 12:30 часот, преку *ZOOM*-Платформата, се одржа *Интерактивна **online**-ТРИБИНА* за студентите на Универзитетот „Св. Климент Охридски“-...